Kontakt os

Hvad er et sitemap?

 

Sitemap?

Et sitemap er en oversigtsliste over alle de sider, som er på ens hjemmeside. Et sitemap er ikke for din skyld, men for Googles skyld. Google bruger den til at læse, hvordan siderne er struktureret, og hvilke sider, som er undersider til en side. Et sitemap ser som regel sådan her ud:

sitemap-XML

Sitemap for Google?

Du tænker måske, i vores moderne verden, hvorfor skal Google så bruge et sitemap til at se, hvordan ens sider er struktureret. Det skal de i teorien heller ikke, men ved at du laver et sitemap, hjælper du dem med at forstå din sides struktur, som du ønsker, at den skal være. For ellers ser Google blot på siden, som de forstår den, og det er måske ikke, som du ønsker det. Lige netop derfor er sitemap for Google vigtigt!

Hvor ligger min sitemap XML fil?

Har du et sitemap XML på din hjemmeside vil den typisk ligge på ditdomæne.dk/sitemap_index.xml, i vores tilfælde ligger den på bo-we.dk/sitemap_index.xml. Hvis du ikke er sikker på, om du har et sitemap XML, kan du teste den ved at prøve følgende formular herinde: https://seositecheckup.com/tools/sitemap-test.

Jeg har ingen Sitemap.xml fil, hvad gør jeg?

Har du ingen Sitemap.xml fil, vil jeg anbefale dig, at du følger vores nedenstående guide, hvor vi beskriver, hvordan du laver et sitemap for WordPress. Her går vi i dybden med lige præcis, hvordan du opretter et sitemap til din WordPress side. Ønsker du ikke at læse det, kan du også scrolle til bunden, hvor vi har udarbejdet en videovejledning i stedet.

Guide: Sitemap for WordPress

 1. Login på din WordPress
  Første trin er, at du skal gå til dit WordPress bagpanel til de websted, hvor du ønsker at lave et sitemap. Her skal du logge ind med dit brugernavn og adgangskode til din side, og trykke “Log ind” til sidst.
 2. Gå til “Plugins”
  Efter at du har logget ind og kommet ind på din hjemmeside, skal du gå til “Plugin”, som du finder i menuen i venstre side. Her skal du trykke på knappen “Add New” eller “Tilføj nyt” plugin.
 3. Installer Yoast SEO
  Du skal nu installere Yoast SEO, som er et plugin. Dette gør du ved at finde søgefeltet i højre side, hvor du skal søge efter “Yoast SEO”. Når du har fundet pluginnet, skal du trykke “Install now” eller “Installer nu”, og til sidst trykke “Activate” eller “Aktiver” plugin.
 4. Gå til “SEO”
  Efter at du har aktiveret pluginnet, så kan du se, at der er kommet en ekstra funktion; knap i din menu nede i venstre hjørne. Denne knap skal du holde musen over, og gå til “General” eller “Generelt”, herunder “Features”.
 5. Find dit sitemap XML
  Under “Features” eller “Funktioner” scroller du ned, og finde punktet, hvor “XML sitemaps” er. Her kan du se om sitemap XML er aktivt, hvis ikke, så skal du slå det til. For at du kan finde dit sitemap for din side, skal du trykke på det lille ikon; spørgsmålstegn. Efterfølgende skal du trykke på det første link, altså “Vis XML-sitemap” eller “See the XML sitemap”. Når du trykker på linket, åbnes der et nyt vindue med netop dit XML sitemap, som er alle de sider, som bliver taget med i dit sitemap.

Lav et sitemap

I videoen nedenfor, forklarer Andreas, hvordan du laver et sitemap til netop din WordPress side.

Indholdsfortegnelse
Brug for hjælp?
Send en mail til bo-we webbureauap@bo-we.dk Ring til Bo-we webbureau+(45) 42 36 03 55

Andreas Pedersen

Direktør / udvikler

Andreas Pedersen - Direktør for Bo-we webbureau