Kontakt os
Hvad-er-open-source

Hvad er open source?

Har du tidligere hørt folk snakke om “open source”, men aldrig tænkt mere over det, og dermed ikke ved hvad det indebærer? Så har vi netop skrevet omkring det, samt forskellen på “open source” og “closed source”. Læs og bliv klogere!

Begrebet “open source” oversat til dansk er lig med “åben kilde”, som man anvender til hvilket som helst program med frit tilgængelig kildekode. Det vil sige, at du som kunde eller din udvikler har et system, hvor der er en åben kilde direkte ind til koden. Hvilket betyder, at andre kan videreudvikle og foretage ændringer på det.

Men hvad betyder dette for dig, der har en hjemmeside – er det positivt eller snarere negativt? I 9 ud af 10 tilfælde er det altid positivt at have adgang til din kilde.

Lad os tage et eksempel. Du har en bil, der går i stykker og kan ikke længere køre. Du har ikke retten til at åbne motorhjelmen og kigge, kun mulighed for at reparere; ændre det udvendige på bilen. Det vil sige udseendet på din bil, såsom skifte kofanger, tag osv. – altså intet kompliceret og teknisk.

Dertil lyder spørgsmålet så, om du vil kunne fikse bilen? Hvortil svaret lyder som et nej. Dette er som gældende med en hjemmeside, der ikke er omfattet af et open source, – men derimod “closed source”. Så sker der en fejl, er det bad luck, og du kan intet gøre.

Derfor udvikler vi hos Bo-we altid i WordPress, der er et open source system, hvor udviklere har fuld adgang til alt. Så hvis uheldet er ude, er der altså ingen undskyldninger for, at det ikke kan blive fikset.

Open source vs. closed source CMS

Du har nu fået forståelsen for, hvorfor “open source” er så omtalt, og hvorfor du sandsynligvis har stødt på det flere steder. Men hvorfor er der så stadig hjemmesider, der kører på “closed source”?

Det er der, henholdsvis fordi du med et closed source CMS ikke får direkte adgang til kildekoden. Det vil sige, at du som regel betaler for licensen til det enkelte system, og dermed er udviklere på det, det meste af dagen til at overvåge systemet for at sikre, at det kører problemfrit. Det enkelte system eller software er licenseret og dermed ejet af copyright-udvikleren (holderen). Hvilket vil sige, at det kun er dem med tilladelse, der har adgang og lov til at ændre og udgive kode; software til det pågældende system.

Hvorfor man bør vælge open source?

Her er vores 4 bedste råd til, hvorfor netop du bør vælge open source system.

 1. Fuld adgang
  Først og fremmest, så har du fuld adgang til alt på din hjemmeside, og dermed ingen begrænsninger. Så hvis du skal have lavet noget skræddersyet i fremtiden, vil du ikke skulle flytte system inden.
 2. Pris
  Det er som regel også markant billigere at drive en open source hjemmeside på månedsbasis samt gebyrer i forbindelse med transaktioner ved en webshop.
 3. Større potentiale for videreudvikling
  Du vil opleve et større potentiale; marked inden for videreudvikling af din hjemmeside, da der er betydelig flere udviklere ved open source systemer end closed source CMS. I og med, at ved closed source er det kun få mennesker, der har fuld adgang til det.
 4. Plugins
  Ved open source er der altid som minimum ét plugin, der kan benyttes. Eksempelvis hvis du ønsker at få en kalender tilknyttet din hjemmeside, vil du nemt og gratis kunne finde et plugin, der kan det og installere det.

Hvilke populære systemer er bygget i open source?

Det mest populære og udbredte system, der er bygget som open source er uden tvivl WordPress. WordPress er blandt verdens mest anvendte CMS system til både hjemmesider, platforme og webshops.

Hertil er der en generel tendens blandt mange større samt mindre virksomheder, som altid får deres hjemmeside bygget i open source. Så er de altid sikre på, at hvis der sker en fejl, kan det fikses her og nu.

Hvorfor man bør vælge closed source CMS?

Herunder har vi beskrevet, hvorfor man bør vælge closed source.

 1. Hurtigere i gang
  Med et closed source får du som regel et pre-made tema, der installeres på et lukket system, som ens domæne peger på. Så har du allerede en hjemmeside eller webshop kørende fra dag 1 af.
 2. Mere sikkert og færre fejl
  Du er garanteret en større sikkerhed samt færre nedbrud og fejl ved en lukket kilde, da du betaler nogen som lever af, at din webløsning er kørende døgnet rundt.
 3. Support døgnet rundt
  Der er som regel en høj support i forbindelse med closed source. Eksempelvis Shopify er et closed source system, hvortil der support 24/7 – uanset dag og tidspunkt.

Hvilke populære systemer er bygget i closed source?

Det andet mest populære system, der kommer efter WordPress er Shopify, som er en “lukket kilde”.

Til gengæld så kommer Shopify-systemet med nogle rigtig gode ting, som WordPress ikke kommer med. Blandt andet et meget nemt administrationspanel samt online support 24/7.

Er du i tvivl, om hvad du skal vælge eller ønsker nogen til at lave din næste hjemmeside?

Så er vi hos Bo-we altid klar til at rådgive eller hjælpe dig med dit næste projekt, så du er sikker på, at du vælger rigtigt.

Indholdsfortegnelse
Brug for hjælp?
Send en mail til bo-we webbureauap@bo-we.dk Ring til Bo-we webbureau+(45) 42 36 03 55

Andreas Pedersen

Direktør / udvikler

Andreas Pedersen - Direktør for Bo-we webbureau