Har du tidligere hørt folk snakke om “open source”, men aldrig tænkt mere over det, og dermed ikke ved hvad det indebærer? Så har vi netop skrevet omkring det, samt forskellen på “open source” og “closed source”. Læs og bliv klogere!
Begrebet “open source” oversat til dansk er lig med “åben kilde”, som man anvender til hvilket som helst program med frit tilgængelig kildekode. Det vil sige, at du som kunde eller din udvikler har et system, hvor der er en åben kilde direkte ind til koden. Hvilket betyder, at andre kan videreudvikle og foretage ændringer på det.
Men hvad betyder dette for dig, der har en hjemmeside – er det positivt eller snarere negativt? I 9 ud af 10 tilfælde er det altid positivt at have adgang til din kilde.
Lad os tage et eksempel. Du har en bil, der går i stykker og kan ikke længere køre. Du har ikke retten til at åbne motorhjelmen og kigge, kun mulighed for at reparere; ændre det udvendige på bilen. Det vil sige udseendet på din bil, såsom skifte kofanger, tag osv. – altså intet kompliceret og teknisk.
Dertil lyder spørgsmålet så, om du vil kunne fikse bilen? Hvortil svaret lyder som et nej. Dette er som gældende med en hjemmeside, der ikke er omfattet af et open source, – men derimod “closed source”. Så sker der en fejl, er det bad luck, og du kan intet gøre.
Derfor udvikler vi hos Bo-we altid i WordPress, der er et open source system, hvor udviklere har fuld adgang til alt. Så hvis uheldet er ude, er der altså ingen undskyldninger for, at det ikke kan blive fikset.
Du har nu fået forståelsen for, hvorfor “open source” er så omtalt, og hvorfor du sandsynligvis har stødt på det flere steder. Men hvorfor er der så stadig hjemmesider, der kører på “closed source”?
Det er der, henholdsvis fordi du med et closed source CMS ikke får direkte adgang til kildekoden. Det vil sige, at du som regel betaler for licensen til det enkelte system, og dermed er udviklere på det, det meste af dagen til at overvåge systemet for at sikre, at det kører problemfrit. Det enkelte system eller software er licenseret og dermed ejet af copyright-udvikleren (holderen). Hvilket vil sige, at det kun er dem med tilladelse, der har adgang og lov til at ændre og udgive kode; software til det pågældende system.
Her er vores 4 bedste råd til, hvorfor netop du bør vælge open source system.
Det mest populære og udbredte system, der er bygget som open source er uden tvivl WordPress. WordPress er blandt verdens mest anvendte CMS system til både hjemmesider, platforme og webshops.
Hertil er der en generel tendens blandt mange større samt mindre virksomheder, som altid får deres hjemmeside bygget i open source. Så er de altid sikre på, at hvis der sker en fejl, kan det fikses her og nu.
Herunder har vi beskrevet, hvorfor man bør vælge closed source.
Det andet mest populære system, der kommer efter WordPress er Shopify, som er en “lukket kilde”.
Til gengæld så kommer Shopify-systemet med nogle rigtig gode ting, som WordPress ikke kommer med. Blandt andet et meget nemt administrationspanel samt online support 24/7.
Så er vi hos Bo-we altid klar til at rådgive eller hjælpe dig med dit næste projekt, så du er sikker på, at du vælger rigtigt.