JavaScript er et programmeringssprog, som du kan bruge til at manipulere din hjemmeside, i forhold til, hvordan den skal opføre sig. Eksempelvis, at når du trykker på en knap, så kommer der noget frem.
JavaScript, også kendt under forkortelsen JS, er et af de mest benyttede scripting-sprog online, der blev skabt i 1995 af Brendan Eich. Det er et såkaldt client-side scripting language, det vil sige et klientside scriptsprog, der skrives direkte i dine HTML-filer; browseren – og ikke på serveren. Dette betyder, at hjemmesiden ikke skal sende nye forespørgsler til den pågældende server. Hvilket vil sige, at siden hverken skal genindlæse eller loade for, at du kan udføre koden dertil.
Alle kan benytte sig af JavaScript, da det er gratis for enhver og hverken skal downloades eller købes.
Igennem de seneste par år, er JavaScript blevet en større del af udvikling af hjemmesider og webshops, da det bruges mere og mere. Dette er grundet, at flere ønsker at have (mindre) effekter og animationer på deres website, som er til for at hjælpe brugerne til at forstå sidens indhold.
Funktioner, du dagligt møder, når du surfer rundt på internettet, som ikke ville kunne laves uden brug af JavaScript er eksempelvis følgende:
#Slideshow
På de fleste webshops i dag, er der et produkt slideshow, hvor du kan se flere billeder af det enkelte produkt. I 9 ud af 10 tilfælde, er slideshowet bygget med JavaScript, og er et fantastisk eksempel på, hvad det er.
Man har anvendt det til pilene, som du trykker på for at se billederne ved at trykke frem og tilbage – venstre og højre – blandt dem.
#Tilføj til kurv
I dag bliver man ofte mødt af en “Tilføj til kurv” knap allerede fra de forskellige kategori oversigtssider, og derved kan man nemt og hurtigt lægge produkter i kurven, uden at skærmen; siden genindlæses. Dette skyldes JavaScript, der kan køre funktioner uden, at du er nødsaget til at genindlæse siden.
Fremtiden for JavaScript er utrolig stor, grundet den store popularitet, der vokser og vokser. Tidligere var det et lille programmeringssprog, og i dag er det, et af de mest anvendte og populæreste.
Den store vækst skyldes ikke, at man kan bruge scriptet til at lave effekter med det. Men derimod at folkene bag JavaScript har fået rigtig meget opbakning, hvilket har medført til videreudvikling af sproget. I dag kan det bådes bruges til at lave front-end og back-end systemer.
Nedenstående graf viser, hvilket programmeringssprog der foretrækkes, hvor JavaScript ligger i spidsen.
Kilde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:TC61_-_Volunteer_developer_preferred_programming_languages.png
Et script er et stykke kode med instruktioner, der udføres af det pågældende program. Det vil altså sige, at scripts udfører en bestemt funktion og er derfor medvirkende til at automatisere processer.
Med scriptet kan du meget simpelt rette tekstens farve CSS, hvis det er det, du ønsker. For at indsætte JavaScript på dit website, skal du redigere i dine filer, hvor du skal indsætte følgende to tags: Åbnings- og lukningstag. Disse fortæller, at der er indsat et script herimellem.
Åbningstag: <script>
Lukningstag: </script>
Hvis du ønsker at ændre en teksts farve, skal du indsætte følgende linje mellem åbnings- og lukningstagget: document.getElementById(“p2”).style.color = “blue”;
Så vil det ende med at se således ud:
<script>
document.getElementById(“p2”).style.color = “blue”;
</script>
Nej, det er ikke noget du skal, da det altid er aktivt på din computer. Du kan derimod godt deaktivere JavaScript, dog kræver det, at du skal tilgå din browsers (Safari, Chrome, Internet Explorer m.m.) indstillinger og her deaktivere det.
Husker du ikke, at du har deaktiveret det, så er du sikker på, at det har du ikke gjort. Da det nemlig er skjult godt væk i indstillinger, for at ingen skal deaktivere dette.
Lyder JavaScript som noget forvirrende og måske en smule avanceret noget, så tvivl ej. Hos Bo-we er vi altid klar til at hjælpe, – JavaScript og kodning er lige vores speciale. Har du behov for hjælp, kan vi kontaktes på 42 36 03 55 eller på mail ap@bo-we.dk.