Kontakt os

Domæne

Et domæne er et unikt sted på internettet, f.eks. bo-we.dk. Læs med og få svar på dine spørgsmål, som du skulle have, i forhold til hvad er et domæne, hvem ejer domæne m.m.

Hvad er et domæne?

Et domæne er kort sagt dit (unikke) navn udadtil online; altså på internettet. Det vil sige, at det er det pågældende navn på en hjemmeside eller webshop, nemlig det ord, der står i URL-adressefeltet i din browser, når du klikker ind på en side, efterfulgt af et efternavn, f.eks. .dk. Efternavnet kaldes for et Top Level Domain (TLD). Eksempelvis er det i vores tilfælde “bo-we.dk”, der er vores domæne og .dk, som efternavn (TLD).

I teorien er et hjemmeside domæne blot en genvej til en IP-adresse. Af den grund vil du aldrig finde to ens domæner, da hver enkelt hjemmeside har sit helt eget navn. Det, der ligger til grundlaget for domæner og domænenavne er, at det er væsentlig lettere at huske et navn end en IP-adresse med en masse tal.

Hvad er et domænenavn?

Et hjemmeside domæne består altid af et navn og en endelse – dit domæne og et efternavn (TLD). Det vil sige, at et domænenavn henviser til det, der står i din URL-adresse, nemlig det der står mellem “www” og domæne efternavnet eller -endelsen. Et domænenavn kaldes desuden også for Second Level Domain (SLD).

Lad os tage et eksempel for at vise det. “bo-we” er vores domænenavn, og “.dk” er domæne efternavnet.

Du støder også ofte på domænenavne i emailadresser, – her er det, det navn, som står efter snabel-a’et (@).

Derudover findes der mange former for hjemmeside domæne efternavne eller -endelser, der er landebaseret. For eksempel .dk er lig med Danmark, .se er lig med Sverige og .de er ensbetydende med Tyskland. Det vil sige, at efternavnet angiver det land, som hjemmesiden er rettet til.

Der findes også andre efternavne, blandt andet .com, som er international, – og .eu henvender sig til hele Europa.

Domæne betydning?

I forhold til domæne betydning, så er det relevant og vigtigt, at dit domænenavn stemmer overens med dit virksomhedsnavn. I og med, at dit domæne er ligesom dit virksomhedsnavn udadtil, – og det har en særlig, men vigtig betydning i forbindelse med din online branding af din virksomhed.

Personer, der har hørt om dig og din virksomhed, vil ofte foretage en søgning på Google med dit virksomhedsnavn, og derfor er det vigtigt, at dit domænenavn er ens med dit navn på virksomheden. Så der ikke opstår forvirring og tvivl blandt dine besøgende på din hjemmeside.

Hvem ejer domæne?

Du ejer som sådan ikke dit domænenavn. Når du registrerer dit domænenavn, ejer du ikke det. Faktisk kun så længe du betaler dit periodegebyr, så har du brugsretten til domænet.

Som regel er det muligt at søge efter de fleste domænetyper og hertil finde ejeren af det enkelte domæne, som man leder efter. Du kan søge efter hjemmeside domæner lige her. Ved at du indtaster den enkelte hjemmesides domænenavn, vil du få oplyst oplysninger på den person, der har domænet på nuværende tidspunkt. Dataet kan være forskellig fra gang til gang, men det er typisk navn og adresse på ejeren, samt et telefonnummer, såfremt at han eller hun har indtastet det. Dertil også hvornår det er oprettet; alderen på hjemmeside domænet.

Hvad hvis domænenavnet er optaget?

Hvis dit ønske hjemmeside domæne er optaget, tænker du sikkert, hvad skal jeg så gøre? I første omgang kan du prøve at gøre en indsats ved at finde frem til alternativer til dit oprindelige ønske domænenavn. Det kan du blandt andet gøre ved hjælp af bindestreg(-er) eller en forkortelse.

Vores domænenavn er faktisk et alternativ til vores oprindelige udgangspunkt af domæne, da det ikke var ledigt. Derfor prøvede vi at lege med navnet, og til sidst kom vi frem til et domænenavn, der ikke var optaget – men som indeholdt en bindestreg.

Alternativt kan du vælge at skrive dig op på en venteliste til dit ønske hjemmeside domænenavn. Det gør du lige her ved at finde navnet i databasen. Når resultatet dukker op, kan du registrere dig på en venteliste gennem online selvbetjening. Dermed behøver du ikke at tjekke løbende, om det enkelte hjemmeside domæne er blevet ledigt.

Hjemmeside domæne

Hører eller henvender nogle sig nogensinde til dig i fremtiden angående, hvad dit hjemmeside domæne er. Så er svaret ganske enkelt og ligetil. Det er nemlig bare URL’en til din hjemmeside, som de beder efter.

Hvor køber man domænenavn?

Alle domæner købes hos en hostingvirksomhed, hvor de efterfølgende vil ligge hos hostingvirksomheden.

I forhold til .dk domæner, er det kun godkendte forhandlere, der må sælge disse domæner. I Danmark har vi en virksomhed, der hedder DK Hostmaster, hvor alle .dk domæner ligger hos. DK Hostmaster sælger ikke domænerne selv, det har de forhandlere til at sælge for dem, som er hostingvirksomheder.

Du finder en liste med alle udbyderne af .dk domæner lige her.

Når man har købt et .dk domæne igennem en udbyder, vil man efterfølgende modtage en mail fra DK Hostmaster med login til hos dem. Her bedes du logge ind på deres selvbetjeningsside med dit login, der fremgår i mailen, for validering og aktivering af det pågældende domæne. Valideringen sker med NemID, og efterfølgende skal du aktivere dit domæne. Når dette er gjort, vil du i fremtiden skulle betale dit domæne afgift til DK Hostmaster, der er på 49 kr. pr. hjemmeside domæne.

Hvad koster det at have et domænenavn?

Et dansk domæne koster 49 kr. inkl. moms om året at have registreret. Det er dit domæne, så længe, du betaler for den årlige registrering af domænet på de 49 kr. Dog, så kan prisen om året variere, alt efter hvor man køber sit domæne henne.

Hvad sker der, hvis jeg ikke betaler mit periodegebyr?

Hvis du ikke betaler dit periodegebyr inden tidsfristen, så vil du få tilsendt en rykker. Hvis denne ikke bliver betalt, så vil dit domæne blive suspenderet, – og andre vil nu have mulighed for at købe dit forhenværende domæne.

Hvem ejer com domæne .com

domæne er væsentlig anderledes, i forhold til, hvis du sammenligner med .dk domæner. Et .com domæne ligger ikke hos nogen udbyder, de ligger hos din host, og ejes af dig. Ønsker du at finde ud af, hvem som ejer et .com domæne, kan du bruge who.is til at søge på et domæne, og her se, hvem der er registreret domæneejer.

Hvad bruges et domæne til?

Er du stadig i tvivl om, hvad du kan bruge et domæne til eller ikke overbevist? Så vil vi gerne uddybe det og gøre dig overbevist, om at et domæne ikke er ligegyldigt, men rent faktisk vigtigt for dig og din virksomhed.

Først og fremmest, har et domæne flere funktioner, flere end man lige regner med. Det er eksempelvis vigtigt, at du har dit eget domæne, hvis du har et ønske om at starte din egen blog eller måske webshop. Det kan også være, at du ønsker at gøre din virksomhed mere synlig på internettet – og derfor er det vigtigt med eget domæne, så du kan ses og huskes væsentlig nemmere, end førhen.

Eget domæne øger også troværdigheden blandt dine besøgende kunder, idet de ved, at det er dig, der står bag virksomheden. Det er din virksomhed, de besøger, – og dig, de skriver og kommunikerer med, hvis der er noget.

Dit domæne, heraf også dit domænenavn er din online identitet, og det bruges til, at finde netop din virksomhed på internettet, og ikke en andens.

Alt i alt, så kan domæner altså bruges til flere forskellige ting, blandt andet hjemmesider, webshops, blogs og mailkonti. Desuden, er det genialt, at man kan bruge sit domæne til ens mail, hvilket også virker langt mere professionelt på den lange bane.

Tjek om dit ønske domæne er ledigt

Du har nu mulighed for at tjekke om dit ønske domæne er ledigt. Det er også muligt at købe det med det samme, hvis det er ledigt, og du gerne vil have at folk skal finde dig og din hjemmeside eller webshop på lige netop denne adresse.Tjek om dit foretrukne domæne er ledigt, nedenfor.

Indholdsfortegnelse
Brug for hjælp?
Send en mail til bo-we webbureauap@bo-we.dk Ring til Bo-we webbureau+(45) 42 36 03 55

Andreas Pedersen

Direktør / udvikler

Andreas Pedersen - Direktør for Bo-we webbureau